Landschapstuinen

head2.jpg


"De tekeningen moesten het werk doen"
Deze prachtige landschapstuin rondom een vrijstaande woning in het buitengebied Heeze meet 1,7 hectare. De tuin is in 2008 ontworpen door de bekende landschapsarchitect Pieter Buys (1923) uit Vught. Hij is de nestor van de landschapsarchitectuur in Nederland en eigenzinnig kunstenaar. Voor de eigenaar van de woning was het daarom 'een hele eer' dat Buys de tuin wilde ontwerpen.

Buys is een ontwerper, geen schrijver. Daarom ontbreken schriftelijke toelichtingen bij zijn ontwerpplannen. De tekening moet het werk doen. Voor Hans van Dijk was deze manier van werken geen probleem. "Als je de tekening ziet, dan snap je wat er moet gebeuren." Pieter Buys is ook een aantal malen komen kijken tijdens de aanleg. "Die samenwerking verliep prima", zegt Van Dijk die dit project fantastisch vond. "De uitzichten over de weilanden zijn daar formidabel. Ik heb genoten van mijn pauzes."

Pieter Buys verbindt op een natuurlijke manier huis, tuin en landschap met elkaar. Ook deze tuin in het buitengebied loopt op een natuurlijke manier over in de weilanden rondom het huis. Vanuit het huis zijn de zichtlijnen gehandhaafd. Al schetsend zoekt Buys naar de juiste verhoudingen en vormen.

In de toekomst moeten er nog een zwembad en grote poel in deze tuin komen. Die staan al kant-en klaar- ingetekend op het ontwerpplan van Pieter Buys.

album_20090221-120545.jpg

Pieter Buys: nestor Nederlandse landschapsarchitectuur